Over Seppe:
Seppe Van den Berghe (1988) is een in Brussel (BE) gevestigde eenmansstudio gespecialiseerd in illustratie, grafisch ontwerp, animatie, personage- en printontwerp. Seppe illustreerde meer dan 15 prentenboeken en strips en won in 2017 de Kinder en Jeugdjury met Een Reus van een Beer (uitgegeven bij De Eenhoorn). Hij verscheen in het Nederlands, Duits, Frans, Deens en Sloveens.
Concrete inhoudelijke aanpak van de lezing
In mijn lezing heb ik het over omarmen wat ons inspiratie geeft, het belang van altijd en overal tekenen, de impact van kleur (en hoe het een wapen is) en plezier maken tijdens de werkdag. Ik heb het over verborgen lagen in een boek, intertekstuele relaties in illustraties en de hoofdstukken in een beeld (waarvan je hoopt dat de lezer ze ontdekt). Ook leg ik uit hoe we met eenvoudige basisvormen onze eigen personages kunnen maken. Een onderdompeling in de wereld van illustratie, personage ontwerp en hoe het goed is om plezier te blijven maken aan de tekentafel.
De lezingen zijn ideaal voor kinderen van het 3e, 4e, 5e en 6e leerjaar.
De lezingen zijn ideaal voor kinderen van het 3e, 4e, 5e en 6e leerjaar.
Toelichting bij het leesbevorderende karakter van de lezing
In mijn lezing toon ik veel beelden uit boeken die ik illustreerde. Ik vertel de kinderen geheimen (die vaak in illustraties zitten) en de 2e laag die een illustrator plaatst (het sub-verhaal onder de tekst). Dit om kinderen aan te zetten zelf boeken te ontdekken en de geheimen (verstopt door schrijvers en illustratoren) ervan te zoeken. Het doel is na afloop de kinderen aan te zetten meer te laten lezen- en tekenen.
Moeten organisatoren praktische zaken voorzien voor de lezing?
In mijn lezing maak ik gebruik van digitale beelden. Ik heb dus steeds een laptop mee (HDMI uitgang) die ik graag aansluit op een beamer. Graag ook een microfoon ter versterking van mijn stem als het over een grotere ruimte zou gaan dan een klaslokaal. Voorts teken ik graag tijdens mijn lezing (en heb dus nood aan een flip-board of een klassiek bord met krijt).
Duur lezing:
Een lezing of een workshop duurt een uur maar kan - op vraag - variëren in duur.
Wat anderen zeggen:
Seppe liet de leerlingen ontdekken hoe belangrijk kleuren zijn om een gevoel in een tekening te leggen. Veel afwisseling: vertellen, voorlezen, presentatie, vraagstelling, tekenen. Hij leerde de kinderen ook enkele basisprincipes aan om te beginnen tekenen.
Bibliotheek Aalter, 2022